Det finns många vidriga saker i den här världen och vi har alla något som får det att värka lite extra i hjärttrakten. Det betyder inte att vi är okänsliga för det andra, men om en människa skulle ta på sig alla världens bördor skulle hon helt enkelt gå sönder. Man orkar inte känna sorg över allt. Istället fokuserar man på något eller några områden som man brinner lite extra för. För mig är trafficking en sådan sak, eller människohandel som det också kallas, och då speciellt när det handlar om barn. Att jag är lärare har troligtvis en del med saken att göra. Jag ser ungdomarna som jag undervisar och jag tänker på hur andra barn inte har samma tur. Det kunde lika gärna varit dem.

Att människor är fattiga, att naturkatastrofer sker och att sjukdomar härjar är alla väldigt hemska saker – men att man tycker sig ha rätten att utnyttja en annan människa, att sälja den som slav för sin egen vinning det är för mig helt obegripligt. Hur kan man vara så kall? Hur kan man vara så okänslig? Hur kan man se på när ett barn tvingas in i prostitution eller andra vidriga situationer? Hur kan man sakna den där spärren som säger att det är fel? Det är frågor som vi nog aldrig kommer att få svar på, för jag tror alltid att det kommer att finnas människor som är villiga att utnyttja andra.

Dra ditt strå till stacken!
Det vi däremot kan göra är att vi kan hjälpa till att förebygga. Vi kan öka medvetenheten, till exempel genom Frälsningsarméns kampanj #vihållerintetyst (eller #wewillnotbesilent på engelska). Vi kan skänka pengar så att hjälporganisationer får medlen att utföra sitt viktiga arbete. På fralsningsarmen.se hittar ni mer info om vad ni kan göra för att stödja arbetet och vart ni kan skänka pengar. Frälsningsarmén finns i 127 länder så det är en hjälp som når världen över. Självklart finns det också andra organisationer som arbetar med detta. Det viktiga är egentligen inte vem man stödjer utan att man gör något, så länge organisation är seriös förstås. Det gäller ju att pengarna når fram och då kan det vara bra att välja en större organisation som är känd, och är det någon man kan lita på så borde det ju vara Frälsningsarmén.