Nu är det mindre än en månad kvar. Till vad? Till den skånskaste av alla högtider och som varje sann påg firar varje år. Jag snackar nu självklart om Mårtensafton, Mårten gås. Det är på sätt och vis en lite konstig högtid. Ursprunget är (jag har läst på!) Martin av Tours som dog för över 1,600 år sedan. Jag är inte riktigt säker på vad som var så speciellt med honom, förutom att han var biskop. Men sådana har det ju funnits tiotusentals av sedan dess. Han blev visst helgon också, varför vet jag inte riktigt. Men tydligen var det så att han gillade att fälla heliga träd och dessa då inte föll på honom. Men det är lite som med Jesus, vi är inte många som firar jul på grund av den lille gossen utan mer på grund av god mat, julklappar och Kalle, Piff och Puff.

En likhet till med julen är att vi firar en dag för tidigt. Egentligen så ska det ju vara juldagen som är den stora dagen och inte julafton. På samma sätt är det med mårtensafton, egentligen är det dagen efter mårtensdagen (som vi ju helt glömt här i Skåne), sankt Martins dag, som borde vara den stora helgdagen. Men det kan ju kvitta lika. Bara vi får fira med svartsoppa, gås och äppelkaka. Och det får vi, banne mig. En sak som jag upptäckte när jag läste på om Mårtensafton är att det tydligen är rätt nyligen som det blivit en skånsk sak i Sverige, och att gåsätande och svartsoppa var mycket populärt under mårtensdagen redan för många hundra år sedan! Spännande, men heller inte så oväntat egentligen. Det är som med Lucia, vad har sicilianska helgon med Sverige att göra egentligen?

Nu vidare till en annan gås, nämligen Akka, den däringa gåsen som Nils Holgersson flög Sverige runt med. Nu vet jag inte om det hela slutade med att Akka blev mat vid mårtensafton men jag håller det definitivt fört troligt. Nils var definitivt inte att lita på. Det som verkligen gör att Akka och mårtensafton hör ihop är att jag kollade efter tyger på Textilgallerian.se med gåsmotiv för att ha vid mårtensafton men hittade ingenting. Däremot en väldigt cool kökshandduk med Nisse H-motiv. Jag tänkte att gås som gås och den här går ju att använda året runt och köpte fyra stycken. Gåsen på den ser verkligen läcker ut!